Vinuri pentru masa de Crăciun

Vinuri pentru masa de Crăciun: Ce soiuri să alegem?

Pentru că sărbătoarea Crăciunului este după colț, ne-am hotărât să alegem câteva vinuri pentru masa de Crăciun, unele menționate de noi și în articolul cu cele mai bune vinuri românești în 2020.

Nu o să vă batem capul cu tot felul de detalii plictisitoare, ci doar vom alege câteva soiuri & vinuri încercate de noi, perfecte pentru asocierea cu cele mai des întâlnite și tradiționale preparate regăsite pe masa oricărui român.

Cel mai bun vin pe care îl putem alege este în funcție de meniul pe care-l avem în ziua de Crăciun. În general, mâncarea românilor cu această ocazie este grasă, iar vinul trebuie să ajute la absorbția grăsimilor, dar și complementarea aromelor celor servite.

Vinuri pentru aperitivele de Crăciun

Pentru aperitiv, fie salată de Boeuf, salată cu pui și maioneză, piftie, tobă sau alte mezelicuri obișnuite, noi vă recomandăm un vin alb sec, un soi românesc ca Aligote sau Feteasca Regală:

  • Sarica NiculițelCaii de la Letea Ediție Limitată sec 2019 (soiuri: Aligote)
  • LiliacLiliac Alb sec 2019 (soiuri: Feteasca Regală)
  • LechburgLechburg Alb 2015 (soiuri: Riesling De Rhin)
  • CarastelecCarassia Blanc De Blancs Brut (soiuri: Charodannay)
  • NachbilNachbil Alb sec 2017 (soiuri: Grünspitz)
  • RecașSolo Quinta Alb sec 2017 (soiuri: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon)
  • Aurelia VișinescuKarakter sec 2018 (soiuri: Sauvignon Blanc)

Vinuri pentru mâncarea tradițională de Crăciun

La felurile principale devine treaba un pic mai interesantă, pentru că există diversitate mare. În diferite regiuni ale țării întâlnim clasicele sarmale de porc împletite cu varză, în alte locuri cu cele din foi de viță, sunt oameni care nu mănâncă clasicul porc la cuptor sau pe grătar, ci îl înlocuiesc, poate, cu un curcan.

De aceea este complicat, dar noi ne vom concentra pe cele mai obișnuite feluri de mâncare servite de români și vom recomanda câteva vinuri pentru masa de Crăciun precum Feteasca Neagră, Merlot sau Cabernet Sauvignon.

  • Aurelia VișinescuAnima 3 Fete Negre roșu sec 2016 (soiuri: Fetească Neagră)
  • SERVECuvée Guy de Poix roșu sec 2015 (soiuri: Fetească neagră)
  • GirboiuBacanta roșu sec 2017 (soiuri: Fetească neagră)
  • CepturaNegru de Ceptura roșu sec 2016 (soiuri: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Merlot)
  • Crama Viile MetamorfosisCantvs Pimvs roșu sec 2015 (soiuri: Fetească neagră)
  • TohaniApogeum roșu sec 2016 (soiuri: Fetească neagră)
  • BudureascaOrigini roșu sec 2016 (soiuri: Shiraz)

Vinuri pentru desert

În principiu, pentru desert se recomandă un vin demidulce sau dulce, dar românii tind să consume și câte o tărie dulceagă, de pildă, vișinată. Dar pentru că ne rezumăm la vinuri, noi vă recomandăm un vin alb dulce sau de ce nu, clasicul spumant:

  • LiliacTransylvanian Ice Wine dulce 2016 (soiuri: Muscat Ottonel, Neuburger, Pinot Gris)
  • ȘtirbeyPrince Știrbey dulce 2016 (soiuri: Tămâioasa Românească)
  • LicornaLicorna Desert 2015 (soiuri: Tămâioasa Românească)
  • CricovaLacrima Dulce Rose (este vinul fraților de peste Prut)

Alte vinuri pentru masa de Crăciun le găsiți în articolul nostru cu cele mai bune vinuri sub 50 lei.

Sursă imagine: austinfoodmagazine.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *