Vinuri pentru masa de Crăciun: Ce soiuri să alegem?

Pentru că sărbătoarea Crăciunului este după colț, ne-am hotărât să alegem câteva vinuri pentru masa de Crăciun, unele menționate de noi și în articolul cu cele mai bune vinuri românești în 2020.
Nu o să vă batem capul cu tot felul de detalii plictisitoare, ci doar vom alege câteva soiuri & vinuri încercate de noi, perfecte pentru asocierea cu cele mai des întâlnite și tradiționale preparate regăsite pe masa oricărui român. Unele dintre ele le puteți găsi aici.
Cel mai bun vin pe care îl putem alege este în funcție de meniul pe care-l avem în ziua de Crăciun. În general, mâncarea românilor cu această ocazie este grasă, iar vinul trebuie să ajute la absorbția grăsimilor, dar și complementarea aromelor celor servite.
Vinuri pentru aperitivele de Crăciun
Pentru aperitiv, fie salată de Boeuf, salată cu pui și maioneză, piftie, tobă sau alte mezelicuri obișnuite, noi vă recomandăm un vin alb sec, un soi românesc ca Aligote sau Feteasca Regală:
- Via Viticola Sarica Niculițel – Caii de la Letea Volumul II sec 2020 (soiuri: Aligote)
- Ceptura – Alb de Ceptura sec 2019 (soiuri: Fetească Regală, Chardonnay)
- Jidvei – Mysterium sec 2020 (soiuri: Riesling, Sauvignon Blanc)
- Carastelec – Carassia Blanc De Blancs Brut (soiuri: Chardonnay)
- Recaș – Solo Quinta Barrique Alb sec (soiuri: Chardonnay)
- Aurelia Vișinescu – Karakter sec 2019 (soiuri: Sauvignon Blanc)
- Gramofon – Gramofon Wine 2020 (soiuri: Chardonnay)
Vinuri pentru mâncarea tradițională de Crăciun
La felurile principale devine treaba un pic mai interesantă, pentru că există diversitate mare. În diferite regiuni ale țării întâlnim clasicele sarmale de porc împletite cu varză, în alte locuri cu cele din foi de viță, sunt oameni care nu mănâncă clasicul porc la cuptor sau pe grătar, ci îl înlocuiesc, poate, cu un curcan.
De aceea este complicat, dar noi ne vom concentra pe cele mai obișnuite feluri de mâncare servite de români și vom recomanda câteva vinuri pentru masa de Crăciun precum Feteasca Neagră, Merlot sau Cabernet Sauvignon.
- Aurelia Vișinescu – Anima 3 Fete Negre roșu sec 2016 (soiuri: Fetească Neagră)
- Budureasca – Noble 5 roșu sec 2019 (soiuri: Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Syrah)
- Via Viticola Sarica Niculițel – Caii de la Letea Volumul II Quintessence Reserva (soiuri: Fetească neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot)
- SERVE – Millenium roșu sec 2017 (soiuri: Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească neagră)
- Crama Viile Metamorfosis – Cantvs Pimvs roșu sec 2015/16 (soiuri: Fetească neagră)
- Budureasca – Origini roșu sec 2018 (soiuri: Shiraz)
Vinuri pentru desert
În principiu, pentru desert se recomandă un vin demidulce sau dulce, dar românii tind să consume și câte o tărie dulceagă, de pildă, vișinată. Dar pentru că ne rezumăm la vinuri, noi vă recomandăm un vin alb dulce sau de ce nu, clasicul spumant:
- Liliac – Transylvanian Ice Wine dulce 2017 (soiuri: Muscat Ottonel, Neuburger, Pinot Gris)
- Știrbey – Prince Știrbey dulce 2017 (soiuri: Tămâioasă Românească)
- Cricova – Lacrima Dulce Rose (este vinul fraților de peste Prut)
Alte vinuri pentru masa de Crăciun le găsiți în articolul nostru cu cele mai bune vinuri sub 50 lei.
Sursă imagine: austinfoodmagazine.com