Drumul Vinului din Podgoria Dealu Mare – Ce crame să vizitați?

Drumul Vinului din Podgoria Dealu Mare – Ce crame să vizitați?

După cum bine știți, 2020 este un an compromis din multe puncte de vedere, inclusiv al călătoriilor. Astfel, pentru că toamna (perioada de grație a viilor) și-a făcut apariția, noi ne-am gândit să va sugerăm o mică escapadă aproape de București, pe Drumul Vinului din Pogdoria Dealu Mare.

Dealu Mare este una dintre cele mai cunoscute zone viticole din România care se întinde între județele Prahova și Buzău. Indiferent că sunteți amatori sau chiar rar băutori de vin (mare greșeală dacă nu), este imposibil să nu fi băut măcar o dată un vin produs în această zona.

Nu vom mai pierde timpul și vom trece la partea interesantă, cramele vizitate de noi la sfârșitul acestei veri, ce vinuri am degustat, alte locuri de vizitat și locuri de cazare în localitățile din zonă.

Lacerta

Sat Fințești, nr. 434, Jud. Buzău

În centrul domeniului Lacerta se află conacul Dorobanțu (construit în anul 1991), de unde se pot admira podgoriile pline-ochi cu viță de vie.

Locul de degustare este separat de conac, unde găsiți un balcon cu o priveliște frumoasă asupra dealurilor și a viței de vie din zonă. Din cauza contextului cu pandemia de Covid-19, degustarea a avut loc pe terasa de afară, nu în interiorul clădirii, lucru ce nu ne-a împiedicat să savurăm minunatele lor vinuri din soiuri ca Shiraz, Sauvignon Blanc sau bine cunoscutul lor Lacerta Rose.

Aveți posibilitatea de a face tur de cramă fără degustare sau tur + degustare unde există două pachete: 3 sau 6 vinuri plus un platou de degustat (59-79 RON/persoană).

Nu necesită rezervare, dar cel mai bine ar fi să-i anunțați la telefon când ajungeți.

Contact: +40 374 887 474 sau e-mail office@lacertawinery.ro

1000 de Chipuri

Str. Valea Bobului, nr. 20, Loc. Urlați, Jud. Prahova

1000 de Chipuri este o cramă tânără, situată în localitatea Urlați unde am și făcut popasul peste noapte. Cazarea acestora, Casa Colinelor este un loc primitor și ideal pentru o vizită de weekend în zona Dealu Mare. De aici se poate ajunge cu ușurință în localitățile importante ale zonei, precum Ceptura sau Tohani.

Există mai multe posibilități de tur și degustare: 7, 9 sau 11 vinuri din colecții diferite plus platourile specifice de mezeluri și brânzeturi care au prețuri cuprinse între 65 și 170 de RON de persoană. Cel mai simplu este să sunați la ei pentru rezervare, iar aceștia vă vor trimite oferta lor pe e-mail, indiferent că sunteți sau nu cazați la ei.

Contact: +40 723 516 428 sau e-mail office@casă-colinelor.ro

Rotenberg

Ceptura de Jos, 509, Judetul Prahova

La Crama Rotenberg veți descoperi un stil de vinificație vechi, unde majoritatea proceselor se realizează manual. Aceștia au plantat în proporție de 90% soiul Merlot, dar și puțin Cabernet Franc și Cabernet Sauvignon. În cele două beciuri suprapuse se formează un flux gravitațional în care vinul nu este presat de pompe, ci trecerea din vasele de fermentare în butoaie se face prin greutatea proprie.

Pentru tur și degustări există două pachete de 75 și respectiv 90 RON pentru grupuri între 1-3 persoane care includ turul și 4 / 6 vinuri degustate. Totodată, crama poate fi vizitată cu ghid (fără degustare) pentru suma de 30 RON. Nu sunt stricți cu rezervările, dar pentru vizite în weekend va trebui să-i contactați pe telefon sau e-mail.

Contact: 021.3141480 , 0758.997.700  sau e-mail marketing@rotenberg.ro

SERVE

Comuna Ceptura, nr. 125 C, Jud. Prahova

Drumul Vinului din Podgoria Dealu Mare - Ce crame să vizitați?
Sursa Imagine: facebook.com/CramaSERVEdinCeptura

SERVE este una din cramele pe care noi le apreciem mult. Spunem asta, deoarece vinurile lor sunt printre cele pe care le bem cel mai des. Terra Romana, Cuvee, niște colecții de vin fenomenale. Cât despre crama lor, cu siguranță merită vizitată pentru a afla povestea acestora, când fondatorul, Contele Guy Tyrel de Poix a pus bazele acesteia în anii 90 în România, unde ideea de vin românesc calitativ era un pic sumbră.

Pachetele de tur și degustare la crama lor sunt destul de variate, cu prețuri între 50 și 160 de RON, în funcție de numărul și gamele de vin degustate. Vă recomandăm să sunați și să discutați cu ei, deoarece nu voiau să accepte doar două persoane, dar au făcut-o și tot așa am aflat că în timpul săptămânii există o oferta destul de interesantă, cumperi vin în valoare de 85 de RON / persoană, iar turul plus degustarea (5 vinuri) ți-o oferă gratuit.

Contact: +40 729 600 456 sau alberto.oprea@serve.ro

Crame pe care ne doream să le vizităm, dar nu am apucat:

Aurelia Vișinescu – Iubim vinurile de aici, pe care le considerăm unele din cele mai bune din zona Dealu Mare, dar din păcate, aceștia primesc doar grupuri peste 8-10 persoane, iar rezervările trebuie făcute cu vreo săptămână înainte.

Vitis Metamorfosis – Altă cramă despre care avem doar cuvinte de laudă, cel puțin despre vinuri. Aici nu am apucat să ajungem din lipsă de timp, dar sperăm să nu o ratăm data viitoare.

Ferdi – Vinurile de aici le-am descoperit cu maxim un an în urmă și putem spune doar că sunt senzaționale. Crama lor de una de tip boutique unde doream să ajungem cu nerăbdare, dar a fost prea din scurt pentru noi. Acceptă grupuri 4-12 persoane și trebuie să faceți o rezervare în prealabil.

Pentru cei care nu cunosc vinurile acestor crame, puteți arunca un ochi pe articolul nostru despre cele mai bune vinuri românești sub 50 de lei sau top cele mai bune vinuri românești în 2020 unde apar vinuri de la câteva dintre acestea.

Alte locuri de cazare și de vizitat în zona Dealu Mare:

Conacul din Ceptura (Vinalia) – Restaurant foarte bun, au propriile vinuri și o cazare superbă. Am aflat prea târziu de ei ajungând din întâmplare doar pentru cină.

Ferma Dacilor – Situată tot pe Drumul Vinului în satul Tohani, este un loc magic ce pune la dispoziția voastră niște căbănuțe drăguțe pentru cazare, un restaurant românesc și o mulțime de activități: trasee, enduro, tiroliana, etc.

Muzeul Conacu Bellu – În cazul în care simțiți nevoia de o pauză după zecile de pahare de vin degustate, vă recomandăm Conacul Bellu, fosta proprietate a lui Alexandru Bellu, unde pot fi admirate multe dintre colecțiile acestuia (mobilier, cristal, aparate foto vechi de sute de ani).

Casa Timiș – Un alt loc magic. Aici aveți opțiuni de cazare, două restaurante (printre cele mai bune din România) și o zona superbă unde puteți trage niște cadre frumoase. Vă avertizăm că prețurile sunt pe măsură, dar merită măcar un prânz rapid.

În încheiere, dacă doriți să dați o fugă de weekend pe Drumul Vinului din Podgoria Dealu Mare, va recomandăm să vă documentați bine înainte, căutați detalii amănunțite pe site-ul fiecărei crame sau loc de cazare unde doriți să mergeți, deoarece mulți dintre aceștia pot face schimbări în ceea ce privește programul sau numărul minim de persoane.

O altă opțiune ar fi să căutați o agenție care organizează excursii în această zonă. Noi am vrut să o facem, dar nu era nici una disponibilă în perioada respectivă.

Am scris și despre cele mai bune vinuri spumante românești.



1 thought on “Drumul Vinului din Podgoria Dealu Mare – Ce crame să vizitați?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *