Câteva dintre cele mai bune vinuri spumante românești

Câteva dintre cele mai bune vinuri spumante românești

Când ne ducem cu gândul la vară, căldură, malul mării sau weekend-urile petrecute la terasele din oraș, ajungem automat la înghețată sau vinuri spumante (de ce nu, și sfântul gin tonic despre care am scris aici).

Vinul spumant sau cum l-ar numi alții, ‘șampanie românească’ este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice consumate pe timpul verii, ea fiind o licoare răcoritoare, efervescentă și ușor de consumat.

Astăzi nu vom intra în prea multe detalii tehnice, ci vă vom prezenta pe scurt câteva dintre cele mai bune vinuri spumante romanești (adică, preferatele noastre), particularitățile lor, dar și feluri de mâncare cu care le putem asocia.

Carassia Blanc De Blancs – Crama Carastelec

vinuri spumante românești
Sursă imagine: emag.ro

Un vin spumant brut și efervescent, provenit de pe terroir-ul Transilvaniei și obținut din cunoscutul soi de struguri Chardonnay. Are o culoare galben pai elegantă, un puternic miros, dar și gust fin de fructe proaspete precum piersici, mere, pere și citrice.

Poate fi acompaniat foarte ușor de salate, pește, dar și brânzeturi precum Camembert. Vinul îl găsiți aici.

Rasova Craft Rose – Crama Rasova

vinuri spumante românești
Sursă imagine: rafinat.ro

Culoarea acestui vin este un roze pal (produs 100% din Pinot Noir), cu miros fructat (grapefruit și piersică), iar gustativ ne întâmpină cu note de zmeură, cireșe si coacăze.

Craft este un vin brut, nefiltrat, obținut prin metoda tradițională cu fermentație în sticlă. Se poate servi alături de orice vă dorește sufletul, până la urmă. Totuși, încercați cu fructe de mare.

Cuartz Alb – Crama Gîrboiu

vinuri spumante românești
Sursă imagine: bauturialcoolice.ro

Vinul (brut) are o culoare galben pai cu inflexiuni verzi, gust fructat și floral, cu arome de pară și piersică. Este obținut prin metoda Charmant din struguri de Fetească Albă la Crama Gîrboiu din zona Vrancea.
Are un preț mai mult decât decent pentru calitatea sa și îl puteți găsi aici.

Carassia Rose – Crama Carastelec

vinuri spumante românești
Sursă imagine: emag.ro

Fratele mai mare, produs din struguri albi care este și vinul nostru spumant preferat l-am menționat la început, dar nici rose-ul nu este mai prejos, deloc.

Acesta este obținut prin metoda tradițională, producție 100% din soiul Pinot Noir, are o culoare roz-somon, iar pe papilele noastre gustative regăsim note fine de zmeură. Se poate achiziționa de aici.

Prince Știrbey (Crâmpoșie) – Crama Știrbey

vinuri spumante românești
Sursă imagine: rafinat.ro

Prince Știrbey este o bijuterie de vin spumant, obținut dintr-un soi mai puțin cunoscut publicului larg (Crâmpoșie). Se remarcă prin aciditate, mineralitate, prospețime și finețe. Noi îl recomandăm cu un platou de brânzeturi sănătos.

Totodată, mai avem câteva vinuri spumante românești bune, la prețuri mai mult decât decente care merită menționate: Cuvee Dolette (Crama Tohani), Bendis Nadir (Crama Petro Vaselo) și cele din gama Colocviu de la Crama Cotnari.

Dacă sunteți iubitori de vin românesc, noi am mai scris și despre: Top cele mai bune vinuri românești în 2020 \/ Cele mai bune vinuri românești sub 50 de lei \/ Drumul Vinului din Podgoria Dealu Mare – Ce crame să vizitați?

Sursă imagine: portugalgetaways.com3 thoughts on “Câteva dintre cele mai bune vinuri spumante românești”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *